tiistai 6. syyskuuta 2011

Luomuinen päivä Päijät-Hämeessä 2.9.2011



Päärynäpuita
"Kymen Luomulaakso" vietti perjantain 2.9. Päijät-Hämeessä, Päijät-Hämeen ja Luomuliiton järjestämässä tapahtumassa.Tapahtuman tarkoituksena oli ajatusten vaihto ja yhteistyön miettiminen. Hankkeen osalta syy olla mukana päivässä oli saada tietoa, kuinka muissa luomuyhdistyksissä toimitaan, minkälaista luomutuotantoa jne.. Päivän isäntänä oli Mikko Rahtola Luomuliitosta. Aluksi tutustuttiin Suomen suurimpaan luumu-tilaan Leivonmäellä http://www.tommolantila.com/ . Tilalla oli lisäksi kirsikka-, omena-, päärynä- ja kokeilussa persikkapuita! Tila oli tavanomaisessa tuotannossa, mutta erinomainen kohde siinä mielessä, että myös luomutila voisi olla tällainen. Heidän tuotteensa välitetään pääosin torimyyjien kautta.

Seuraavaksi tutustuttiin Heinolassa lähiruoka-kauppaan "Heilaan". Myymälä perustuu ja on saanut alkunsakin yrittäjäperheen viljapossu-tuotannosta. Luomua on jonkin verran saatavilla, mutta pääasiassa lähiruokaa, lihaa ei lainkaan luomuna. Tämän tutustumisen jälkeen keskustelua luomusta Mikko Rahtolan johdolla, aiheena LUOMUINFO.Uusi tietoja olivat, että Luomujalostajat yhdistys on suunnitteilla ja Luomuinstituutti Mikkeliin Ruralian yhteyteen toteutuu. Lisäksi saimme tietoa Viron luomumarkkinoista;siellä on syntynyt tehokkaita luomuosuuskuntia, maa on hyvää vauhtia ohittamassa Suomen luomumarkkinoissa. Virossa esim. osuuskunnan toiminta on paljon helpompaa kuin meillä, välimatkat ovat lyhyet. Lisäksi saimme päivitettyä määrät Suomen luomutuotannosta; maassamme on 4000 luomutilaa, 500 elintarvikejalostajaa, 80 tukkua.

Luomumansikkamaa
Viimeinen kohde oli Seppo Rantasen luomutila Heinolassa (Lusi), jossa tuotannossa olivat mansikka ja maissi,suunnitteilla ja kokeilussa saskatoon, speltti ja jauhosavikka. Tuotteista riitti paljon keskusteltavaa. Mielenkiintoisin oli jauhosavikka, joka antoi mahdollisesi aiheen hankkeeseen; luomu luonnonkasveja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti