maanantai 1. elokuuta 2011

Käynti luomuvihannes-tilalla 31.7.2011

Kuhilas ry. järjesti jäsenilleen retken Kymenlaakson suurimmalle luomuvihannestilalle Paijärvelle, Haminan kupeeseen. Tilan omistaa Matti Kunnari. Vihannesten lisäksi tilalla on emolehmiä, joten peltojen lannoitus ainakin toistaiseksi on hoidettu omasta takaa. Lehmät eivät ole luomussa, mutta luomutuotannossa on sallittua lannoitus myös tavanomaisella lannalla. Paikalla oli 11 innokasta tietoa haluavaa jäsentä, osa kuluttaja-, osa tuottajajäseniä. Kävimme Matin opastuksella tutustumassa viljelmiin ja kyllä näytti ja tuoksui hyvälle. Opimme paljon asioita, missä vaiheessa istutus, miten suojata vihanneksia tuhohyönteisiltä,  milloin sato korjataana ja miten säilytys tapahtuu, niin että tuotteet pysyisivät mahdollisimman hyvinä kevääseen saakka. Lopuksi tietenkin ostimme kotiin viemisiksi tuotteita.

Heidän tuotteensa myydään pääsääntöisesti Haminan torilla. Satunnaisesti tuotteita on saatavilla ekokaupasta Kouvolassa sekä messuilla ja markkinoilla. Seuraavan kerran mahdollisuus tuotteiden ostoon Kouvolassa Lähiruokamessuilla 10.-11.9.2011 Elimäellä.

Päivän aikana pohdittiin, miksi Kymenlaaksossa on niin vähän luomuvihannestuottajia. Matti Kunnarin lisäksi löytyy vain yksi,  Pohjois-Iitissä Kymentaassa Liisa Lindholmin tila. Myös Lindholmin tilan tuotteita on saatavissa vain muutamasta paikasta, Benjamin maatilatorilta Iitissä löytyy laajin valikoima, tomaatteja Helsingistä muutamasta kaupasta ja sipulia Kuusankoskelta. Molemmille tiloille on ominaista se, että valikoima on laaja, ei ole mitään tiettyä tuotetta mihin olisi erikoistuttu. Kuluttajien kannaltahan tämä laaja valikoima on mitä erinomaisin asia!Näiden tilojen lisäksi Kymenlaaksossa on 2 luomuperunatilaa, näissä molemmissa viljellään myös viljaa, joka on tilojen päätuote. Lisäksi  Valkealassa on tila, joka tuottaa sipulia ja porkkanaa, vaihtelevasti eri vuosina muutamaa muutakin tuotetta. Nämä tuotteet myydään tilausten perusteella, tuotanto on pienehköä.



Tämän hankkeen kannalta käynti tilalla antoi arvokasta alkutietoa. Kysyntää tuotteille olisi varmasti enemmänkin, jos saataisiin tarjonta, kysyntä ja kuljetukset kohtaamaan. Vaikka tuotteiden menekki on hyvä, ihannetilanne viljelijälle olisi saada tuotteet kaupaksi hyvissä ajoissa ennen kevättä, koska hävikin määrä luonnollisesti lisäntyy säiden lämmitessä. Syksyn aikana tulevissa kyselyissä tullaan selvittämään tuottajien, kuluttajien sekä kauppiaiden  mielipiteitä, tietoutta ja asennetta luomuvihanneksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti